Dr. August BormsTer gelegenheid van 60ste verjaardag van de moord op doctor August Borms heeft op Palmzondag, 9 april, om 11uur een herdenkingsmis plaats in de collegekerk te Sint-Niklaas.

August Borms was heel zijn leven de consequente christelijke Vlaams-nationalist, die opkwam voor de rechten van alle mensen en de Vlamingen in het bijzonder.

  Voor de eerste wereldoorlog werkte hij in Zuid-Amerika als ontwikkelingshelper. Tijdens WO I ijverde hij voor de vernederlandsing van de Gentse Rijksuniversiteit. Hij was voorzitter van de “Raad van Vlaanderen” en riep de zelfstandigheid van Vlaanderen uit, met steun van de Duitse bezetter. Omwille van zijn activisme zat hij in de Belgische gevangenis van 1919 tot 1929. Hij werd vrij gelaten na een tussentijdse verkiezing in Antwerpen, waarbij hij 83.058 stemmen kreeg. In de jaren dertig werd hij de “Klokke van Vlaanderen” genoemd, omwille van zijn redenaarskunst. Hij bleef zich inzetten voor de Vlaamse zaak en kwam terecht in de collaboratiebeweging, waarvoor hij door België opnieuw gestraft werd. Op 12 april 1946 werd hij te Etterbeek geëxecuteerd.

  Terecht wordt hij vergeleken met M. Gandhi, en met M.L. King omdat hij nooit het geweld predikte maar opkwam voor de verdrukte Vlaming in België.

In zijn geboortestad, Sint-Niklaas wordt hij jaarlijks herdacht met een zielenmis op Palmzondag. In het verleden spraken tijdens deze viering o.a. dr Geraard De Paepe, Amedee Verbruggen, dr Maurits Coppieters, Nelly Maes. De huidige Sint-Niklase BORMSWERKGROEP beperkt zich sinds begin jaren ‘90 tot de herdenkingsmis in de collegekerk, traditioneel opgedragen door ere-superior Daniël De Smet. Annemie Charlier is lector. Anneleen Goris is misdienaar. Roger Van Huffel leidt de samenzang.

In de Bormswerkgroep zitten vertegenwoordigers van de Amedee Verbruggenkringen, Gebr Van Raemdonckkring, SMF, TAK , VOS, VNJ, VVB, VVVG en deze staat boven alle partijpolitiek.

Guido Stevens, coördinator